Укладачі Кембриджського словника назвали слово року

Всесвітньо відомі укладачі Кембриджського словника вибрали слово "галюцинувати" словом 2023 року в контексті штучного інтелекту. Відповідний анонс був опублікований на офіційному сайті словника.

Укладачі вважають, що з появою генеративного штучного інтелекту з'явилися нові слова, визначення і контексти. Впродовж 2023 року в словник були додані терміни, такі як "велика мовна модель" (LLM), "генеративний штучний інтелект" (або "GenAI") і "GPT". Значення також змінили деякі вже існуючі слова.

В офіційному повідомленні від команди Кембриджського словника зазначається таке: "Ми обрали слово 'галюцинувати' як слово 2023 року, оскільки воно відображає суть розмов про штучний інтелект. Генеративний ШІ - потужний інструмент, але ми все ще вчимося, як безпечно та ефективно з ним взаємодіяти. Це означає, що ми маємо розуміти як його потенційні переваги, так і його поточні недоліки".

Досі слово "галюцинувати" означало відчуття того, чого насправді не існує, спричинене станом здоров'я або наркотиками. Зараз це значення також поширюється на штучний інтелект.

"У 2023 році стало очевидним, що ця нова доступна технологія далека від досконалості, оскільки може створювати химерну інформацію - галюцинації - і представляти її як факт", - заявили укладачі словника.

Слід відзначити, що укладачі словника англійської мови Collins Dictionary назвали "пермакризу" головним словом 2022 року.