Україна після війни ризикує знову стати російськомовною

У своїх виступах перед військовими я неодноразово попереджала, що політики використовуватимуть вас, зросійщених воїнів, з метою зміцнити російську присутність в Україні. Вище керівництво держави не приділяє уваги українізації. Це завдання виконують звичайні люди, хоча їхні керівники не підтримують ці зусилля. Керівництво також не закликає народ переходити на українську мову. Високопоставлені політики, які самі є зрозумілими, лишаються в тіні і витягують українізацію, здійснену людьми, як їх заслінки, а потім використовують вас, зросійщених бійців, для повернення російської мови українському просторі.

Так все і сталося. Те, що тепер відбувається в нашому суспільстві, є запланованою провокацією, щоб увімкнути вас. Ні, це не провокація Ірини Фаріон. Вона завжди виступала за українську мову, навіть у армії. Це не новина. Може Яніна Соколова є винною у постановці цього питання? Ні, і вона не є винною. Журналісти ставлять гострі питання - це їхня робота. Тоді хто? Це завдання зверху - нагнітати скандал через ЗМІ на захист зросійщених воїнів, а насправді на захист російської мови в Україні. Нагнітають? Так! Захищають зросійщення? Так!

Я попереджала, дорогі зросійщені захисники - вас використають політики згідно своїх цілей. І це сталося.

А тепер дивимось у майбутнє. Зараз ви, дорогі зросійщені захисники, розмовляєте російською в армії, хоча є закон, який визначає українську мову як офіційну в ЗСУ. Ви порушуєте цей закон. Вам це не важливо після воєнних подій, ви продовжуєте використовувати російську мову всередині країни, де триває активна українізація. Це через ваше походження і те, що вас ніхто не покарає. І в майбутньому нічого не зміниться - ви повернетеся до своїх сімей, своїх нащадків, і будете продовжувати розмовляти російською. Вас запрошуватимуть до шкіл, де ви розповідатимете дітям про свої подвиги російською мовою, а діти прийматимуть це за приклад. Вас обиратимуть до влади. Там ви також будете говорити російською. Є закон про державну службу, який вимагає від вас використовувати українську мову? Але наразі ви порушуєте закон про ЗСУ, не говорите українською мовою і кричите про своє право на російську, обгрунтовуючи це своїм захистом країни - а потім ви будете кричати про те, як вас захистили і боротьбу за своє право на російську мову. Ви будете говорити російською зі своїми дітьми, родичами, онуками...

Манатіки, Олі Полякові, мазґі, барські;; напишуть пісні вашою російською, оскільки знайдеться аудиторія, яка зможе оцінити російською мовою; все для вас. За вас зніматимуть фільми російською мовою. Для вас писатимуть книги російською мовою. Тому що ви для нас - герої, все для вас. І знову Україна наповниться російською мовою через вас. Бо ви будете на цьому наполягати і захищати, як ви зараз захищаєте.

А якщо з'являться Ірина Фаріон чи Яніна Соколова, які підніматимуть це питання у ЗМІ, то їх засудять. Як вони сміють говорити щось таке насолоджене.

А тепер згадаємо. Чого ж Путін домагався? Щоб в Україні була російська мова. Тобто ви зараз воюєте із росіянами, які хочуть, щоб в Україні була російська мова, а збираєтеся самі зміцнити присутність російської мови?

Але що робить суспільство? Воно не здатне протистояти цьому виклику, воно уже не справилося. У цьому скандальному випадку, що розігрівають зараз ЗМІ за вказівкою зверху, видаючи це як захист зросійщених захисників, насправді воно захищає зросійщення. Замість того, щоб сказати, що вас, захисників, ми поважаємо і любимо, але російську мову залишайте на фронті, суспільство вибирає захист вашої зросійщеності.

Вітаю вас. Путіну не потрібно нас вбивати або вбивати своїх росіян. Досить рук зросійщених героїв, щоб зміцнити російську мову в українському просторі. I знову отримаємо зросійщену Україну, таку, як вона була. Ні, буде ще гірше. Відчайдушна після війни, зруйнована, з мертвими героями, які видаються альфою і омегою усіх наших проблем.

Читайте також:
  • Яку мову мають вивчати військові
  • Мова ЗСУ - українська. Фаріон критикує військових, які спілкуються російською
  • Зірка "Довбуша" розповідає, як мова допомагає перемагати у війні
  • Звідки в Україні з'явилися Тані, Лєни, Свєти, Саші, Паші і Аркаші?