Україна повернула з полону заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу

Україна повернула з полону заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу

Сьогодні, 28 червня, Україна змогла звільнити 10 цивільних людей з російського полону. Серед них був Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який був захоплений у Криму ще у 2021 році. Також були звільнені Олена Пех та Валерій Матюшенко, цивільні, які перебували в полоні з 2017-2018 років, а також Богдан Гелета та Іван Левицький, священники Української греко-католицької церкви, які були захоплені в Бердянську за опір окупантам. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський також зазначив, що вдалося звільнити ще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

Зеленський висловив подяку Ватикану та всій команді, яка допомагала звільненим.

Інші звільнені

Нагадаємо, 25 червня ще 90 українців повернулися додому з російського полону. Серед звільнених були воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці та прикордонники, а також оборонці Маріуполя та Чорнобильської АЕС. Це були воїни, які перебували на різних напрямках.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони, Андрій Юсов, заявив, що 53-й обмін військовополоненими з Росією ще не завершено, додаткову інформацію нададуть найближчим часом.

Механізм повернення з Росії

Країни-учасниці Глобального саміту миру розробили новий механізм повернення українців з Росії. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він повідомив, що незабаром з'явиться новий механізм повернення цивільних громадян України. Також було порушено питання повернення українських дітей та військовополонених під час саміту миру.

Читайте також: