Україна та Польща підписали історичну безпекову угоду: перехоплення ракет і "український легіон"

Український легіон з перехопленою ракетою
Український легіон з перехопленою ракетою

Угода про співробітництво України та Польщі в сфері безпеки

Вчора, 8 липня 2024 року, у Варшаві президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали Угоду про співробітництво між двома країнами в сфері безпеки. Це значна подія для відносин України та Польщі, яка відкриває нові можливості в умовах російської агресії.

Основні положення угоди:

  1. Польща зобов'язується продовжувати військову допомогу Україні на протязі наступних 10 років. Зараз Польща вже надала Україні 44 пакети військової допомоги на суму понад 4 млрд євро, але в майбутньому планується надання додаткових пакетів.
  2. Польща розглядає можливість передачі Україні ескадрильї МіГ-29, яка складається з не менше ніж 14 винищувачів.
  3. За перший раз в історії двосторонніх безпекових угод, передбачається можливість перехоплювати ракети і дрони, які пролягають українським повітряним простором у напрямку Польщі.
  4. Угода передбачає створення спеціального підрозділу "Український легіон" для навчання українських громадян, які тимчасово проживають у Польщі та інших країнах, на території Польщі.
  5. Угода включає співробітництво в оборонній промисловості, зокрема, розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та можливість спільного оборонного виробництва.
  6. Польща продовжить розвиток логістичного хабу POLLOGHUB та використання потенціалу ЛитПолУкрбригу для підтримки Збройних Сил України.
  7. Угода охоплює співпрацю в сферах розвідки, кібербезпеки, морської безпеки та захисту критичної інфраструктури.
  8. Документ включає питання економічного відновлення, відбудови та розвитку прикордонної інфраструктури та транзитного потенціалу.
  9. Угода охоплює питання політичного співробітництва, зокрема, євроінтеграції України та санкцій проти агресора.
  10. Польща підтверджує свою підтримку прагнень України щодо вступу до Європейського Союзу та НАТО.

Ця угода є 21-ю двосторонньою безпековою угодою, яку Україна уклала з партнерами. Вона була підписана на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, яка була ухвалена у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Читайте також