Україна у трійці лідерів за кількістю компаній у сфері штучного інтелекту в Європі

Україна - лідер в інтелектуальних компаніях
Україна - лідер в інтелектуальних компаніях

Україна посідає друге місце за кількістю компаній з штучним інтелектом в Центральній та Східній Європі

За словами голови Мінцифри Михайла Федорова, Україна займає друге місце за кількістю компаній, що займаються штучним інтелектом в Центральній та Східній Європі. В Україні діють більше 240 таких компаній, серед яких є відомі стартапи, як Grammarly, Preply і People AI. Дві українські AI-компанії стали "єдинорогами" в 2019 році, а троє найбільших українських AI-стартапів оцінюються в понад $14,5 млрд.

За останні 10 років кількість спеціалістів в галузі штучного інтелекту і машинного навчання зросла в Україні в п'ять разів, до 5,2 тисяч осіб. Голова Мінцифри зазначив, що очікується подальше зростання цього числа на 330% в найближчі роки. Він також наголосив на необхідності перезавантаження освіти для збільшення кількості спеціалістів в цій галузі.

Мінціфри вніс зміни до положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг, щоб відповідати користувачам штучний інтелект. Крім того, група колишніх і сучасних співробітників компаній з штучним інтелектом, включаючи Microsoft, відкрила нову вкладку OpenAI та Alphabet. Google DeepMind висловив занепокоєння щодо ризиків, пов'язаних з цією технологією.

У різних областях України, зокрема в Херсонській, Миколаївській та Одеській, учні отримають можливість навчатися за допомогою штучного інтелекту, VR-технологій, Minecraft і Убер-Школи. Прогнозується, що протягом наступних двох років штучний інтелект зможе вплинути на 60% робочих місць у розвинених країнах і на 40% робочих місць у всьому світі.

Читайте також