Українцям дали поради, як підготуватися до можливих відключень світла, тепла та води взимку

Українців закликають підготуватися до можливих відключень світла та тепла наступної зими

Незважаючи на заходи влади, Росія може продовжувати націлення ракет та дронів на енергооб'єкти в Україні. Тому українцям варто заздалегідь дбати про комфорт відсутністю електроенергії та тепла.

Директор Центру досліджень енергетики, Олександр Харченко, розповів в інтерв'ю для Forbes, як ми можемо підготуватися до можливих відключень енергопостачання. Він рекомендує мати генератори для будинків та житлових комплексів, а також забезпечити підключення насосів, які постачають тепло та воду до генераторів.

Що стосується споживання електроенергії, Харченко пропонує знизити його у пікові години вечірнього пік - 19:00-22:00 та ранкового піку - 6:30-9:00. За його словами, якщо кожне домогосподарство зменшить споживання на 2 кВт, це допоможе запобігти дефіциту енергії. Водночас, в його думці, масштабніші заходи енергоефективності впроваджувати незручно через неринкові тарифи, які не стимулюють економію електроенергії.

Питання підвищення тарифів на електроенергію обговорюється урядом України давно. Деякі експерти вважають, що зростання тарифів буде корисним для ринку, тоді як інші стверджують, що це нерозумним навантаженням для населення в умовах війни та кризи. Уряд ще не прийняв остаточного рішення щодо цього питання.