Українцям призупинили видачу паспортів за кордоном, а консульства обмежили послуги чоловікам: причини

У сервісі обслуговування громадян «Паспортний сервіс» повідомили про зупинку видачі готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ" через технічні причини.

Подача заяв-анкет на оформлення паспорта відбувається у звичайному режимі.

Українські дипломатичні установи у Польщі призупинили надання консульських послуг громадянам України призовного віку - чоловікам від 18 до 60 років. Про це повідомив співробітник консульства.Suspsk %2

Співробітник також зазначив, що очікуються вказівки від Міністерства закордонних справ України щодо дієвих механізмів, які відповідатимуть новому закону про мобілізацію. 

Посольство України в Китаї також підтвердило достовірність розпорядження МЗС про тимчасове призупинення всіх консульських дій для громадян України призовного віку.

Реакція глави МЗС на консульські послуги для українців в закордонній країні

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив: "Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною. Саме тому я доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно".

За його словами, МЗС надасть уточнені роз'яснення щодо отримання консульських послуг в закордонних дипломатичних установах для чоловіків мобілізаційного віку з наближенням до вступу в дію закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" та після набрання ним чинності.

Згідно з копією наказу, керівникам дипломатичних установ України наказано тимчасово призупинити консульські дії для громадян призовного віку. Можливі лише дії, пов'язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.