Українцям роз'яснили, навіщо потрібне економічне бронювання для оборонних підприємств

Українцям роз'яснили, навіщо потрібне економічне бронювання для оборонних підприємств

Голова Верховної Ради, народний депутат Дмитро Наталуха зазначив, що законопроект про економічне бронювання дасть швидкий шлях для підприємств, які мають право на стратегічне бронювання. Про це він повідомив в інтерв'ю Radio NV.

За словами Наталухи, чинна постанова Кабінету Міністрів №76, за якою більшість підприємств бронює своїх співробітників, діє, але не є ефективною.

Він розповів, що на нещодавній зустрічі з Технологічними силами - об'єднанням приватних оборонних підприємств, які беруть участь в оборонному закупівлі, було виявлено проблеми з бронюванням. Хоча всі вони мають право на броню за постановою №76, вони стикаються з проблемами через те, що їм не продовжують відстрочку, не реагують на подані документи або просто не відповідають на них. Це призводить до тимчасової втрати спеціалістів у підприємствах.

Наталуха зазначив, що мобілізація одного інженера або технолога призводить до зупинки виробництва на 3-5 місяців, причому підприємства за це штрафують, оскільки цю ситуацію не вважають форс-мажором.

Тому народні депутати вирішили розробити законопроект про економічне бронювання, який доповнить існуючі правила надання броні від мобілізації військовозобов'язаним. "Ми розглядаємо економічне бронювання як шлях, за яким компанії матимуть доступ до ресурсів", - пояснив Наталуха.

Раніше депутат Федір Веніцлавський повідомив, що Кабінет Міністрів прийняв ухвалу, яка дозволяє підприємствам подавати інформацію про співробітників в електронному вигляді для автоматичної верифікації та бронювання у системі "Оберіг".

Нагадаємо, що працівникам агросектору продовжили бронювання від мобілізації.

Читайте також: