Бізнес-бум українців у Польщі: озвучено цифри

Бізнес-бум українців у Польщі: озвучено цифри

З початку російської агресії в Україні в лютому 2022 року громадяни України проявили значну підприємницьку активність в Польщі.

За інформацією, озвученою першим віце-президентом Польсько-української господарської палати Даріушем Шимчихою на 3-му Форумі відновлення в Києві, українці створили майже 8 тисяч малих і середніх компаній, а понад 50 тисяч зареєструвалися як приватні підприємці.

Член правління Національної господарської палати Польщі Марек Бельський відзначив великі перспективи українського бізнесу в країні.

Він провів паралель з польськими компаніями, створеними в Німеччині в початку 2000-х років, які після 10-15 років повернулися на польський ринок і суттєво вплинули на трансформацію країни.

“Польським агентством інвестицій і торгівлі пріоритетом є підтримка співпраці малого і середнього бізнесу обох країн. Для цього створюється відповідна інфраструктура. Зокрема, відкриті регіональні офіси агентства у Любліні та Жешуві і незабаром вони з'являться у Львові”

З початку війни у Варшаві було відкрито коворкінг для українських підприємців і представництво "Дія. Бізнес". Бельський також відзначив, що проведення форуму в Києві сигналізує польському бізнесу про можливість займатися справами в українській столиці без чекання закінчення війни.

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков зауважив, що Польща є прикладом найбільшої релокації українського капіталу і робочої сили.

За його словами, українські підприємці успішно адаптуються на європейському ринку, створюючи підприємства не тільки в Польщі, але і в інших країнах Східної Європи.

Віце-прем'єр-міністр України з питань реінтеграції та спіредседатель Українсько-польської міжурядової економічної комісії Ірина Верещук підкреслила необхідність надання можливості вільної роботи підприємствам обох країн на внутрішніх ринках.

Вона також зауважила, що Україні належить виконати "домашнє завдання" щодо трансформації економіки та адаптації законодавства до європейських стандартів.

За даними Євростату, на кінець квітня 2024 року в Польщі перебувало 953,93 тисячі людей, які покинули Україну після початку війни і отримали статус тимчасового захисту. Це становить 22,7% від усіх осіб з таким статусом в Європейському Союзі.

Читайте також: