Крім 4 областей: кому відключатимуть електроенергію до 12 години на добу

Графік вимкнення електроенергії в 4 областях
Графік вимкнення електроенергії в 4 областях

Експерт з енергетики Андрій Закревський прогнозує ситуацію з відключенням електроенергії в Україні на найближчі місяці. Згідно з його оцінкою, частина країни може очікувати покращення ситуації.

"Я вважаю, що на краще покращиться ситуація з відключенням електроенергії на території Дніпра, західної України, Чернігівської області, і загалом по всій території, крім Харківської, Сумської, Одеської та Миколаївської областей. Ймовірно, відключення триватимуть не більше 12 годин на добу. Електрика буде більше, ніж відключень", - розповів Закревський у розмові з Юрієм Романенком.

Експерт відзначив, що влада країни усвідомила серйозність ситуації і почала приймати заходи для поліпшення ситуації. Зокрема, він позитивно оцінив рішення провести ремонт на атомних реакторах влітку.

"Це абсолютно правильне рішення. Варто похвалити, що зараз, незалежно від втрат, спеки та незручностей, пов'язаних з відключеннями, атомні реактори знаходяться на ремонті. Це правильно. Не потрібно чекати зими, щоб розпочати ремонт атомних реакторів", - додав він.

Загалом, Закревський передбачає, що до кінця серпня відремонтовані атомні реактори повернуться в роботу, що покращить ситуацію з електропостачанням. Однак він застерігає, що це не вирішить всіх проблем.

"Коли атомні реактори повернуться в роботу до кінця серпня, ми зрозуміємо, що основна генерація не може замінити гнучку генерацію. Ми отримаємо це підтвердження. Отже, я сподіваюся, що тоді стане очевидно, що основна генерація не замінює гнучку генерацію", - зазначив експерт.

Закревський також відмітив позитивні тенденції в розвитку розподіленої енергетики та активність бізнесу в цій сфері. За його словами, все більше компаній та приватних осіб інвестують в автономні джерела енергії, такі як сонячні панелі та газопоршневі установки.

"Бізнес серйозно займається цим питанням. Це добре, що вони вкладаються в автономні джерела енергії, і я вважаю, що це принесе нам цікаві результати", - відзначив експерт.

Незважаючи на оптимістичний прогноз, Закревський критикує владу за відсутність системного підходу до розв'язання проблем в енергетиці. Він закликає до більш структурованої роботи та створення чіткого плану розвитку енергетики в кожному регіоні країни.

"Необхідно створити план розвитку енергетики в кожному регіоні, виходячи з його особливостей. На приклад, де можна розвивати біомасу, де багато сонця - розвивати сонячну енергетику, де багато вітру - розвивати вітрову енергетику. Треба порахувати всі ці баланси для кожного регіону та громади", - пояснив Закревський свою точку зору.

Експерт сподівається, що ситуація буде покращуватися найближчими місяцями, але наголошує на необхідності активніших та співробітничих дій з боку влади для забезпечення енергетичної безпеки країни перед осінньо-зимовим періодом.

Читайте також