Українці посилають на війну вагітних жінок: окупанти поширили черговий фейк

Російські ЗМІ поширюють фейкову історію про те, що українці відправляють на передову вагітних жінок. Однак цей ролик, який показав пропагандист Кремля Соловйов, є фальсифікацією.

Журналісти проєкту "Без брехні" зазначають наступні причини, чому відео є підробкою:

  • Форма жінки на відео чиста і не затерта, що свідчить про його постановку. Тим не менш, російські пропагандисти твердять, що вона є військовослужбовицею на передовій. Крім того, відсутні спорядження, такі як розгрузки, ремінь з обвісами і наколінники, а також зброя.
  • Обличчя полоненої жінки невидно, оскільки вона сидить спиною або боком до військових, що є неправильним з точки зору безпеки. Це дозволяє їй приховувати потенційно небезпечні предмети, наприклад, гранату.
  • Місцевість на відео не схожа на ту, де відбуваються активні бойові дії, і не можна почути звуки вибухів і пострілів.
  • На відео жінка свідомо сидить і чекає, поки її візьмуть в полон.

Головний аргумент проти достовірності цього відео полягає в тому, що вагітні військовослужбовиці ЗСУ звільняються зі служби, тому неможливо, щоб вони перебували на передовій.

Крім цього, російські пабліки поширюють фейкові новини про змову Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова з метою здійснення "державного перевороту" в Україні. Також запущено фейкові відеозвернення Залужного, а сам він попереджав про фейковий Telegram-канал, що був створений на його ім'я.