Українців чекає важкий і трагічний 2024 рік

З того, що я зараз почуваю і бачу навколо - нас чекає критичний 2024 рік. Якщо ми не змінимось, нам прийдеться домовлятися з Путіним про мир. Ми повинні будемо прийняти фактичний кордон між нами і Росією. Це буде непевний кордон, який не гарантує нам безпеку, але це хоча б буде кордон. Це нагадуватиме пограниччя між козацтвом і Диким Заходом.

Такий сценарій, на жаль, є реалістичним. Це не означає, що ми програємо, але це означає, що ми не зможемо перемогти, оскільки відмовились від радикальних перетворень. Ми будемо лікувати наші хвороби гіркими ліками, які є наслідком нашого інфантилізму.

Наші сподівання від героїв-ратівників і міфологізація ЄС і НАТО не допоможуть нам стати кардинально іншими від росіян. Щоб перемогти Росію, ми повинні змінитись і стати культурою справжнього республіканізму. Де держава - це спільна справа, і кожен громадянин несе відповідальність. Ми маємо розвивати механізми спільної дії та заслужити своє місце в спільній справі.

Ми маємо надію на наш републіканський потенціал, але ми ніколи не використовували його в повній мірі. Ми потребуємо кардинальних змін і провідну верству, яка прийме відповідальність за країну. Тільки тоді ми зможемо перемогти Росію. Проте зараз нас чекає важкий 2024 рік, де наша мета - зберегти шанс на радикальні перетворення в майбутньому.