Українська економіка може стикнутися з браком робочої сили

Українська економіка може стикнутися з браком робочої сили

Скорочення працівників загрожує українській економіці

За результатами опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, українські підприємства продовжують зіткнуватись з проблемою пошуку кваліфікованих кадрів. Це може стати серйозним фактором для економіки країни найближчим часом.

Опитування показало, що основними перешкодами для бізнесу залишаються: небезпека працювати, брак робочої сили та зростання цін.

"56% зазначили, що небезпека ведення ділової активності є найбільшою перешкодою - і такого високого показника не було навіть на початку війни. Найбільше на це скаржиться великий бізнес. Також знову актуалізувалася проблема електропостачання: порівняно з квітнем на неї скаржаться вдвічі більше підприємств (21% - у квітні, 41% - у травні)", - наведено в дослідженні слова експерта ІЕД Євгена Ангела.

За даними ІЕД, вперше за два роки відсоток промислового бізнесу, який працює на повну потужність, зросло до 18%. Також знизилася кількість підприємств, які не можуть прогнозувати свою діяльність через два роки.

Оцінки фінансово-економічної ситуації в піврічній перспективі покращуються. Підприємства мають стабільний портфель замовлень на більш ніж три місяці.

Індекс відновлення ділової активності також зріс у травні у порівнянні з квітнем.

Участь в опитуванні взяли 534 українських підприємства.

Читайте також: