Українська війна жорстко розвінчує міф про високі стандарти західної журналістики

Учора, 13 листопада, українські та світові мас-медіа активно поширювали цитату з авторитетного видання The Economist.

Також в статті під назвою "Поки українські чоловіки йдуть воювати, жінки беруться за роботу" видання The Economist зазначає, що, за даними американських посадовців, близько 70 000 українських солдатів загинули у війні, а ще 120 000 отримали поранення.

Проте, немає жодних додаткових доказів, пояснень або гіперпосилань стосовно цих цифр. Експертиза The Economist не включає ніякої іншої інформації або джерел для підтвердження цих фактів.

Однак, ці цифри не нові в інформаційному просторі. Вже в серпні цього року, журнал The New York Times з цитуванням американських офіційників повідомляв, що загальна кількість поранених і вбитих військових з боку України та Росії за період війни оцінюється в приблизно 500 тисяч, з більшістю загиблих росіян. За даними видання, Україна втратила приблизно 70 тисяч військових і між 100 тисячами та 120 тисячами отримали поранення.

Однак, The New York Times відзначає, що ці дані не є підтвердженими, і різні американські організації мають різні дані щодо втрат Росії та України у війні.

Пізніше, секретар Ради національної безпеки та оборони України, Олексій Данілов, спростував інформацію The New York Times, стверджуючи, що цифри загиблих в 70 тисяч військових надто завищені і не виявляють точної інформації про ситуацію в Україні.

Проте, всі ці зауваження та спростування відсутні в статті The Economist.

Здається, що журналіст The Economist, маючи необхідність написати про втрати Сил Збройних України, не мав достатньо часу або бажання для проаналізування та перевірки зібраної інформації. Знайшовши у результатах пошуку дані про "70 тисяч та 120 тисяч", він використав їх як доведені факти, не посилаючись на The New York Times або інші непідтверджені джерела.

Тому, авторитет The Economist був використаний для поширення цієї статті в сотнях різних медіа. Зокрема, російські пропагандисти привіталися з цим матеріалом.

Зрозуміло, що для більшості журналістів і редакторів The Economist, втрати громадян в далекій для них Україні є просто цифрами. Ці цифри можна не перевіряти, ними можна маніпулювати. Однак, журналісти повинні дотримуватися журналістських стандартів, включаючи перевірку фактів.

На жаль, наразі жодних поправок чи змін до статті The Economist не внесено. Вона продовжує стверджувати, безжалісно, що втрати серед українських захисників саме такі, як хотіли бачити журналісти видання.

Читайте також:

  • Десакралізація Залужного
  • РФ фінансує кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці
  • Залужний і Буданов готують переворот: росіяни через китайські сайти запустили новий фейк
  • Як Москва намагається розгойдати ситуацію у Франції