Українські біженці масово виїжджають із однієї з європейських країн

Українські біженці з Румунії все частіше повертаються до України. Цю новину повідомляє newspascani.com.

Нещодавно група українських біженців протестувала перед Міністерством фінансів Румунії через затримки у виплатах соціальної допомоги від червня. Починаючи з травня, гроші за проживання та харчування були нараховані безпосередньо українським біженцям, за умови, що вони активно шукають роботу і реєструють своїх дітей у румунських школах.

Біженці також скаржаться на ставлення до їхніх дітей у школах. Українські школярі не розуміють румунської мови, але програми не адаптуються для них, і на уроках їм не надається жодної допомоги.

У той же час, у місті Ясси, що знаходиться неподалік від кордону з Україною, зафіксовано зростання кількості українських біженців, які повертаються до рідної країни перед приходом зими. Наприклад, у червні до шкіл міста було зараховано 210 українських дітей, це було однією з умов для отримання щомісячної виплати в розмірі 2000 леїв (402 євро). Проте, на початку листопада кількість українських дітей скоротилася до 96 осіб.

Діти, які розмовляють румунською мовою, продовжують ходити до школи. Однак, багато сімей повернулися до України, оскільки у їхніх школах передбачено очне навчання.

За даними громадських організацій, у Румунії залишилися лише ті сім'ї, які вже адаптувалися до життя у цій країні. Втім, багато людей покинули Румунію через фінансові труднощі.

Зокрема, представник місцевого осередку Карітас пояснив: "Багато людей виїхали через високі рахунки, а з наближенням холодів ці витрати тільки збільшуються. В Україні вони мають родичів, у яких можуть жити, а тут їм потрібно платити за комунальні послуги, оренду та їжу, як будь-якому румунському орендарю".

Координатор Соціального центру для сімей з України Лучіан Григореску розповів, що в Яссах залишилася частина біженців, які опікувалися організацією, проте інші повернулися до України через фінансові труднощі та стурбованість за освіту дітей.

У той же час, потік українських біженців до Латвії залишається помірним та стабільним. Країна щомісяця зустрічає в середньому 700-800 українців.