Українські біженці почали масово виїжджати з Канади

Українські громадяни, які перебувають на еміграції в Канаді, розпочали повертатися до України через проблеми з економікою. Життя у Канаді виявилося надто дорогим і несе на себе значні фінансові витрати. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За словами Андрія Зав'ялова, працівника Українсько-канадської соціальної служби в Торонто, принаймні 15 українських громадян повернулися до України з початку воєнного конфлікту. Через різні причини, основною з яких є високі витрати на проживання, емігранти не змогли утриматись у Канаді.

Українцям було складно витримувати навіть найменші витрати на оренду житла та продукти харчування. Середня ціна оренди житла в Канаді зросла на 11% за останній рік і складає 2149 канадських доларів (близько 56,6 тис. грн). У Торонто ця ціна ще вище і становить 2614 канадських доларів (близько 68,8 тис. грн), що майже дорівнює мінімальній зарплаті до сплати податків.

Крім цього, всі інші витрати, зокрема на продукти харчування і газ, також значно зросли. Ціни на продукти зросли на 5,8%, а ціна газу збільшилась на 7,5% порівняно з вереснем минулого року.

Загалом, з початку війни в Україні, Канада прийняла близько 200 тис. українських громадян, що перебували на еміграції.

Високий рівень витрат у Канаді, особливо в мегаполісах, робить життя біженців з України надто складним і фінансово вимагаючим.

Варто відзначити, що Європейський Союз вирішив продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року, проте деякі країни намірюють зменшувати допомогу поступово.

Нещодавно стало відомо, що кількість українських біженців зі статусом тимчасового захисту в Європейському Союзі зростає. За даними на вересень 2023 року, їх кількість зросла на 31 920 осіб або 0,8% порівняно з кінцем серпня.