Українські біженці в Латвії: влада країни відзвітувала про тенденції

За словами заступника державного секретаря МВС Яніса Бекманіса, потік українських біженців, які прибувають до Латвії, залишається стабільним і складає в середньому 700-800 осіб щомісяця. Цю інформацію повідомляє місцеве видання Tv Net.

Наразі за реєстрацію отримання статусу тимчасового захисту звернулися більше 46 тисяч українців. З цих зареєстрованих осіб 32,9 тисячі активно спілкуються з місцевими органами влади і звертаються по допомогу. Також було зазначено, що серед зареєстрованих осіб 38% складають чоловіки, а 62% - жінки. Більшість з них проживають у великих містах Латвії, таких як Рига, Лієпая, Лудзе і Даугавпілс.

Зазначено, що протягом цього року з Реєстру фізичних осіб було виключено 3,1 тисяч записів про отримання тимчасового захисту, що свідчить про повернення українців на рідну землю або пошук притулку в інших європейських країнах.

З метою забезпечення допомоги українським біженцям, разом з муніципалітетами було забезпечено проживання 3117 особам, і наразі є 688 вільних спальних місць. Протягом цього року через кордон Латвії перетнули 98 886 громадян України, причому більшість з них транзитують країну. З 1 січня цього року всім громадянам України видається посвідка на проживання строком на два роки, а за цей час було видано 19611 посвідок на постійне проживання. На минулому тижні парламент країни продовжив розширену підтримку українців у Латвії до кінця 2024 року.

За міжнародними даними, внаслідок вторгнення Росії в Україну в країні залишилося приблизно дев'ять мільйонів жителів. У країнах Європейського Союзу зареєстровано 4,1 мільйона отримувачів тимчасового захисту, більшість з них проживають в Німеччині та Польщі.

Як відомо, організація "Притулок "Надійний дім"" розпочала у Ризі та Лієпаї реалізацію проекту для українських біженців усіх вікових категорій. До таких проектів входять дитячий та молодіжний проекти, орієнтовані на українських та латвійських дітей і передбачають взаємну інтеграцію за допомогою лялькового театру та соціального підприємництва. Про це пише Rus.LSM.lv.

До того ж, мешканці Латвії матимуть змогу ознайомитися з новою книгою про важливість адаптації дітей біженців. Книга для дітей, під назвою "Дівчинка, яка тримала очі відкритими", розповідає історію біженки з України, яка разом із мамою прибула до Латвії та намагається втекти у суспільство. Книга є частиною кампанії Єврокомісії "Я триматиму очі відкритими".