Український фільм вперше в історії отримав "Оскар"

Тріумф українського кіно на Оскарі!
Тріумф українського кіно на Оскарі!

"20 днів у Маріуполі" отримує Оскар за кращий документальний фільм

Україна отримала свою першу кінонагороду на Оскарі, коли "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова був визнаний найкращим документальним повнометражним фільмом у 2024 році.

Під час своєї промови Чернов наголосив, що він бажає, щоб такий фільм ніколи не мав потребу бути знятим. Він виразив свою надію, що Росія ніколи не нападатиме на українські міста і не забиратиме життя громадян.

Після своєї промови Чернов закликав всіх працювати разом, щоб завершити цю війну і сказав: "Дякую усім. Слава Україні!"

Фільм створений українським військовим кореспондентом, письменником та відеографом Мстиславом Черновим і розповідає про російську облогу Маріуполя в 2022 році під час вторгнення РФ до України. Фільм був створений у співпраці з Associated Press та Frontline.

Презентація стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно Sundance, де вона потрапила до конкурсної програми "Світове документальне кіно" і отримала Приз глядачів.

Крім того, "20 днів у Маріуполі" отримав премію BAFTA за кращий документальний фільм, був номінований у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" і отримав премію Гільдії режисерів Америки за видатні досягнення в документалістиці.

Загалом фільм отримав понад 20 нагород і більше 40 номінацій тільки за січень 2024 року. Він також став найприбутковішим українським документальним фільмом.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також