В Естонії зробили важливу заяву про примусове повернення чоловіків до України

Естонія не має наміру змушувати українських громадян, які законно перебувають на її території і покинули Україну через військові дії, повернутися до своєї батьківщини. Навіть чоловікам призовного віку, яких можуть мобілізувати на Україні, не буде застосовуватись примусова репатріація. Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ країни.

За словами Аннелі Вікс, радника відділу політики громадянства та міграції МВС, питання мобілізації належать до компетенції держави та її громадян: "У нас немає намірів щодо примусового повернення до України громадян цієї країни, які легально перебувають в Естонії і покинули її через війну, у тому числі тих, хто може бути мобілізований".

За даними на кінець квітня, в Естонії 6500 українських чоловіків віком від 18 до 60 років набули статусу тимчасового захисту. Загалом у країні проживає близько 31 тисячі українських біженців з видом на проживання.

Водночас Україна призупинила видачу закордонних паспортів українцям, які досягли призовного віку. Але це не впливатиме на їхнє право отримати дозвіл на проживання в Естонії, зокрема тимчасовий захист. Ідентифікацію особи будуть проводити на основі інших документів.