В Укренерго анонсували дні без відключень світла: список дат по областях

Дні без світла в Укренерго: список дат
Дні без світла в Укренерго: список дат

Енергетики анонсували новий графік вимкнень світла для України, що зміниться від конкретного регіону. Протягом двох тижнів кожна область матиме один день без обмежень споживання.

УКРАЇНА. 6 ЛИПНЯ 2024. Масові російські атаки на енергетичну інфраструктуру України завдають значного збитку та ставлять під загрозу надійність електропостачання по всій країні. Щоб бути готовими до подібних ситуацій та виявити, як споживачі поводяться під час нормальних умов, Диспетчерський центр "Укренерго" вирішив провести режимні вимірювання в різних областях України.

Таким чином, з 9 по 24 липня у кожній області будуть змінені графіки відключень світла. В один день протягом цих двох тижнів буде відсутнє обмеження споживання. У усі інші дні будуть починатися вимкнення згідно з графіками, що опубліковані у кожному регіоні. Це необхідно для того, щоб обленерго могли виміряти фактичне споживання на місцевому рівні. За цими даними, вони зможуть прогнозувати роботу енергосистеми країни більш точно.

"В інші дні обмеження споживання відбуватимуться згідно з графіками, опублікованими обленерго у кожному регіоні. Це необхідно для того, щоб були проведені вимірювання фактичного споживання в кожній області. Такі виміри проводяться щорічно - взимку та влітку - і дають можливість нам чіткіше прогнозувати режими роботи енергосистеми країни", - пояснили у компанії "Укренерго".

У результаті проведення режимних вимірювань, Диспетчерський центр "Укренерго" отримає змогу побачити, як поводяться споживачі при наявності постійного доступу до електроенергії. Це дозволить визначити реальну потребу в кожній області і розподілити наявну потужність більш рівномірно між регіонами. Більш точні дані про споживання електроенергії дозволять енергетикам розробити оптимальні рішення та покращити стійкість енергосистеми до потенційних атак, зокрема з боку Росії.

"Тобто це дозволить більш точно визначити, де потрібно реалізувати проекти з децентралізованої генерації в першу чергу і прорахувати оптимальні рішення для кожного регіону", - додали в прес-службі компанії.

Таким чином, кожна область України один раз протягом двох тижнів матиме повний день без обмежень споживання. У решті днів будуть відбуватися вимкнення згідно з опублікованими графіками. Більш конкретну інформацію про графіки відключень можна отримати від обленерго у власному регіоні. Енергетики зроблять все можливе, щоб споживачі не відчули додаткових незручностей у зв'язку з проведенням вимірювань.

Якщо ситуація з російськими атаками на енергетичну інфраструктуру погіршиться і призведе до значного дефіциту енергії в країні, проведення режимних вимірювань буде перенесено до стабілізації ситуації.

Наразі, немає запроваджених "зонових систем" відключень, інформація про це є чутками та не має підстав.

Читайте також