Вчені забили на сполох через зростання викидів вуглекислого газу: чим це загрожує

За словами вчених, цього року глобальні викиди вуглекислого газу від використання викопного палива досягнуть рекордного рівня. Це призведе до зміни клімату та посилення екстремальних погодних явищ. У звіті "Глобальний вуглецевий бюджет" повідомляється, що загальні викиди вуглекислого газу досягли плато в 2023 році завдяки зниженню викидів від землекористування, такого як вирубка лісів. Проте, очікується, що до кінця 2023 року викиди CO2 від використання викопного палива зростуть на 1,1% порівняно з минулим роком. Загалом, цього року глобальні викиди CO2 становитимуть 40,9 млрд тонн.

Зростання викидів від вугілля, нафти і газу спостерігається особливо в Китаї та Індії. У Китаї викиди зросли через відновлення економіки після карантину, а в Індії викиди перевищують ефективність відновлюваних джерел енергії. Така тенденція віддаляє світ від досягнення цілі Паризької угоди про утримання потепління значно нижче 2°C. Науковці попереджають, що перевищення цієї межі призведе до серйозних наслідків, таких як спека, повені та вимирання коралових рифів.

На конференції зі зміни клімату COP28 вчені закликають лідерів світу швидко скоротити викиди викопного палива для того, щоб утримати цілевий рівень у 2°C, адже викиди повинні бути скорочені на 43% до 2030 року, щоб досягти цілі 1,5°C. Деякі країни, такі як США та країни Європейського Союзу, вже знижують рівень викидів, але загалом цю практику використовують лише 26 країн.

Вчені також заявляють про загрозу для озонового шару над Землею. Лісові пожежі, виверження вулканів та викиди парникових газів спричинюють його виснаження. Це підвищує ризик раку шкіри, особливо в Південній півкулі.