Вибори під час війни. Нардеп Веніславський вказав на порушення Конституції

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що президентські вибори під час війни в Україні порушують конституційні засади виборчого права. Він вважає, що в таких умовах буде складно забезпечити дотримання конституційних принципів усіма групами населення.

Перш за все, це стосується українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також тих, хто виїхав за кордон і не повернувся. Веніславський вважає, що забезпечити право голосу для цих груп людей буде дуже складно.

Крім того, він стверджує, що проведення президентських виборів під час війни порушує свободу агітації, діяльності ЗМІ та політичних партій, оскільки безпека життя і здоров'я не може бути гарантована.

Веніславський закликає до дотримання конституційних принципів виборчого права, оскільки порушення цих принципів створює підстави для сумнівів у легітимності обраного президента. Він нагадує, що конституційні принципи виборчого права закріплені у Конституції України.

Наразі президент України Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у весняний період 2024 року, але питання ще не вирішено.