Відомий дисидент пояснив, чому Україна не здихається Москви навіть після перемоги

Філософ і релігієзнавець, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович заявив, що Захід та Україна повинні не лякатися розпаду РФ, а обдумувати можливі наслідки цього процесу. Він також висловив думку, що потрібно готуватися до можливого припливу російських біженців до України.

Накопичуються кількісні зміни, які в один момент можуть перейти в якісні. Оця діалектика особливо спрацьовувала раніше в історії Росії, коли змін протягом довгого часу не було, а потім траплявся обрив – якісна зміна ситуації і перелаштування усього суспільства. Тому я не очікую, що в Росії зміни відбудуться демократичним шляхом: скажімо, з'явиться якась конкурентна політична сила, яка виграє вибори. Там може бути тільки обвал, а коли він станеться – не підвладно жодним партійним і політичним розрахункам. Його просто неможливо передбачити, як ніхто не міг передбачити появу того ж Пригожина

За соціологічними дослідженнями, у Росії зростає кількість громадян, які хочуть швидкого кінця війни в Україні. Це не дивує Мариновича, який вважає, що такі кількісні зміни можуть призвести до якісних змін ситуації.

Маринович обговорює, як українці можуть бути залучені до трансформації Росії. Він вважає, що громадянське суспільство повинне зайнятися цим питанням і вже веде контакти з представниками російської опозиції. Такі контакти є важливими, так як колись дисиденти з Заходу підтримували українських дисидентів.

Маринович підкреслює, що світ не готовий до розпаду РФ, але все ж треба обдумати можливі наслідки цього процесу. Він також зазначає, що Україна має бути готовою до припливу біженців з Росії.

Дисидент вважає, що розпад Росії станеться, і підтримує право самовизначення не тільки для українців, але й для бурятів і чеченців в Росії.

Українська Рада утворила комісію щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів РФ.