Відпустки та звільнення зі служби: нардеп розповів про можливі зміни щодо мобілізації

Михайло Цимбалюк, заступник голови комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, розповів про плани щодо змін у мобілізації. Він зазначив, що працює робоча група, до якої входять представники всіх фракцій, і вони працюють над покращенням законодавства в сфері військової діяльності.

Цимбалюк повідомив, що найближчим часом будуть розглядатись законопроекти, напрацьовані цією робочою групою. Серед пропозицій змін до законодавства він назвав:

  • встановлення 90-денної відпустки з оплатою для осіб, які повернулися з полону;
  • введення права на звільнення з військової служби для осіб без громадянства або іноземців;
  • встановлення права на звільнення з військової служби для осіб з інвалідністю;
  • встановлення права на звільнення або демобілізацію жінок-курсантів, які достроково розірвали контракт.

Депутат також заявив про плани регулювати право на відстрочку педагогів, викладачів вищої професійної освіти та студентів, які здобувають вищу освіту. Він пояснив, що завершення навчання підтримується у випадку, коли людина здобуває другу або третю вищу освіту.

Цимбалюк також повідомив про плани надати право на демобілізацію для строковиків. Він підкреслив, що всі вони вже відслужили в законом встановлені терміни. Він також обговорює питання, як зменшити кількість тих, хто доглядає осіб з першою та другою групами інвалідності. Згідно з планами, одна особа призивного віку матиме право на відстрочку, якщо немає інших членів родини, які можуть доглядати.

Нагадаємо, Міноборони внесло зміни до Розкладу хвороб, що регламентує придатність до служби. Відтепер, люди, які раніше вважалися обмежено придатними за "спірними статтями", стають повністю придатними до служби у ЗСУ.