Вихід РФ із Договору про збройні сили руйнує опору європейської безпеки – МЗС Німеччини

Міністерство закордонних справ Німеччини повідомляє, що Росія припинила свою участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Це рішення в Росії буде мати наслідки для політики безпеки та контролю над озброєннями.

Досі ДЗЗСЄ був важливим інструментом для збалансованого розміщення звичайних сил у Європі. Однак, з виходом Росії, ця опора європейської безпеки руйнується, і політика безпеки втрачає багато з своїх переваг.

У заяві наголошується, що втрата Росії єдиного з обмежень щодо звичайного озброєння у Європі призведе до призупинення імплементації ДЗЗСЄ більшістю країн. Таким чином, Договір втратить своє значення.

Федеральний уряд Німеччини відповів на цю ситуацію шляхом призупинення своєї участі в ДЗЗСЄ. Проте уряд залишає собі можливість відновити виконання Договору, якщо Росія змінить свою політику та поверне до дотримання обмежень ДЗЗСЄ.

Німеччина та країни НАТО залишаються відданими безпеці Європи і продовжуватимуть співпрацювати з іншими європейськими державами. Вони також планують дотримуватися національних верхніх обмежень для своїх озброєнь, що покриваються ДЗЗСЄ.

Нагадаємо, Росія вже вийшла з кількох міжнародних угод про обмеження озброєнь. США також призупинили свою участь у ДЗЗСЄ, але поки не розкривають плани зміни конфігурації своїх сил у Європі.