«Війна погіршує становище»: як російський диктатор готується до президентських виборів

В Україні відбудуться президентські вибори в березні 2024 року. Це важливе голосування для Володимира Путіна, якого називають російським диктатором, повідомляє The New York Times.

Очікується, що Путін буде кандидатом п'ятий раз підряд. Хоча результати виборів ще невизначені, їх важливість особливо зростає через війну в Україні, яка почалася до цих виборів.

Перемога Путіна матиме великий вплив на військову стратегію Росії. Від його перемоги залежатиме рішення про нову мобілізацію після виборів. Проте така мобілізація, скоріш за все, буде несприйнятливою для населення.

За словами аналітика Андрія Перцева з російського видання "Медуза", "війна і мобілізація стають все менш популярними і занепокоюють людей".

Мета виборів у країні, що знаходиться у воєнному стані, поставлена під сумнів. Лідери опозиції були вигнані чи заарештовані, а виборчий апарат, контрольований Кремлем, відсіє небажані кандидатури. Медіа погоджено підхвалюють дії Путіна.

Студент політології Григорій Голосов заявив, що Путін бажає запевнитися, що його легітимність не піддасться сумніву. Багато людей і політичний клас довгий час не бачили справжньої політичної опозиції в Росії.

Навіть враження виборчої легітимності допоможе утримати Путіну можливу внутрішню кризу, демонструючи неудачні спроби перевороту, організовані засновником приватної військової компанії "Вагнер", Євгеном Пригожиною. Подібні ситуації можуть повторюватися.

На виборах будуть кілька кандидатів, включаючи представників Комуністичної та Націоналістичної Ліберально-Демократичної партій, які були зручними опонентами для Путіна на попередніх виборах. Є можливість, що Кремль дозволить також участь ліберальному кандидату, але це питання ще не вирішено, оскільки будь-який альтернативний кандидат, найімовірніше, буде виступати проти війни в Україні.

У той же час один з російських політиків Борис Надєждін назвав війну в Україні "фатальною помилкою" Путіна. Він вважає, що Путін веде Росію назад і порушує основні інститути сучасної держави.

Американське видання The New York Times вказує на ризики, які несе контрольований Кремлем виборчий процес. Подібні вибори можуть стати критичним моментом для політичної системи Росії, як це сталося наприкінці 2011 року, коли тисячі росіян протестували проти підроблених парламентських виборів.

У грудні 2023 року опитування, проведене компанією "Русское поле", показало, що більшість росіян підтримує переговори з Україною, а не продовження війни. Такий настрій змінився починаючи з войни в Україні. Більше половини опитаних заявили, що підтримують угоду з Україною, якщо вона буде підписана найближчим часом.

Аналітик Андрій Перцев вважає, що Кремль враховує зміну настроїв населення і намагається переключити увагу від війни до інших, більш актуальних тем. Свідченням цього є виставка в Москві під назвою "Росія", де відсутня будь-яка згадка про війну з Україною.