Віктор Орбан відчув, що час для його гри прийшов

Орбан розуміє, що це тривалий процес, а не швидка гонка і не можна одразу отримати все, що хочеться. Загрози заблокувати початок наших перемовин з ЄС щодо вступу та надання 50 млрд євро на наступні чотири роки серйозні і необхідно їх врахувати.

Саме тому сьогодні голова Європейської Ради Шарль Мішель знаходиться в Будапешті. Однак Орбан розуміє, що це не тільки стосується грудневого саміту ЄС - це все або нічого, така стратегія характерна для Євросоюзу. Він також розуміє, що питання щодо 50 млрд може бути вирішене і без його участі, але це бажано уникнути. Орбан гарно розуміє, що зростання правих рухів в Європі є в його інтересах і навіть спробує очолити цей процес. Він також буде затягувати час, чекаючи на нову адміністрацію США, з якою у нього є стабільні зв'язки.

Крім того, можна "продати" затягування Путіну. Більше того, ймовірно, це обговорювалося на зустрічі Орбана з Путіним у Пекіні. Орбан також хоче торгуватися за розподіл кандидатів у наступну Єврокомісію, яка буде формуватися під час головування Угорщини в Євросоюзі у другій половині наступного року.

Є ще багато моментів в Європі, які показують, що ціль Орбана досяжна, але Євросоюз не може собі дозволити виглядати слабким, і це робить мене оптимістичним стосовно рішень до кінця року. Єдність - не найкращий і не найпростіший спосіб ухвалення рішень, але поки що Євросоюзу це вдавалося.

Наступний рік буде роком численних виборів та багатьох передбачуваних і непередбачуваних сюрпризів. Починати його з виглядом слабкості - найгірший геополітичний жарт. Ми також повинні провести складні розмови з Орбаном і завжди пам'ятати, що це тривалий процес, і у Орбана буде багато можливостей створювати перешкоди на майбутнє. Отже, необхідні кроки, а не стрибки щодо меншин, і спроба вперед, коли всі інші роблять марафон, точно не є нашою найкращою стратегією. У Орбана є своя стратегія, а нам потрібна власна, яку ми повинні розвивати разом з іншими країнами Євросоюзу. Потрібно навчитися будувати коаліції всередині ЄС.

Читайте також:

  • Погані новини для України
  • Шантаж Орбана. Чим може закінчитися демарш Будапешта?
  • Генеральна репетиція «вторгнення». Що показали місцеві вибори у Молдові