За яких умов у нас працюватиме інститут репутації

У світі модні раз за разом обговорюють питання про інститут репутації. Але насправді його ефективність залежить від самої людини. Я вважаю, що інститут репутації може працювати лише тоді, коли людина по-справжньому прагне підтримувати хорошу репутацію. Неможливо мати відмінну репутацію, якщо основним принципом є виключно поширення будь-якої рекламної інформації крім негативних новин.

Пригадаймо історію маніяка-вбивці Теда Банді з Америки. Його життєву історію можна знайти в США так само, як і Чикатіло відомий в колишньому СРСР. Однак основна різниця між ними полягала в тому, що Банді викликав симпатію у тих, хто не знав його внутрішнього світу. Проте фактично він був жорстоким маніяком-садистом з абсолютно цинічним ставленням до життя інших людей.

Коли його нарешті затримали і він звірявся перед судом, він передарався у телезірку. Це був перший раз, коли судовий процес транслювали по телебаченню, і це перетворилося на справжнє реаліті-шоу. Це сталося задовго до випадку О.Дж. Сімпсона та Амбера проти Джонні.

Я рекомендую фільм «Красивий, поганий, злий» (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile) всім, хто хоче більш ретельно розібратися у цьому процесі та феномені Банді. Цей фільм може допомогти зрозуміти, чому навіть ті, хто розумів, що він був маніяком, продовжували слухати його.

Він був дуже харизматичною людиною і майстерно володів мовою. Він дотепно жартував під час судового процесу і розголошував недоліки правосуддя. І, звичайно ж, його слухали.

Через його здатність завжди знайти виправдання в будь-якій ситуації, існують люди, які вірять, що Банді - це жертва заговору поліції та герой у боротьбі з системою, а не холоднокровний маніяк з приємною зовнішністю.

Але коли ми обговорюємо "інститут репутації"...

Цей інститут відповідає лише в тому випадку, якщо людина має совість, а суспільство не втрачає свого здорового глузду.