За бронь від мобілізації - 20 000 грн на місяць: що готують для бізнесу

За бронь від мобілізації - 20 000 грн на місяць: що готують для бізнесу

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про бронювання працівників від призову до армії за гроші

11 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектора економіки", який пропонує офіційне бронювання працівників та підприємців від призову до армії за певну суму грошей.

Про це повідомляє журналіст видання "На пенсії" Сергій Коробкін.

Метою законопроекту є повернення на роботу людей, які ховаються від мобілізації та не працюють офіційно, шляхом сплачування податків. Це може забронювати ще від 300 до 600 тисяч працівників в Україні.

Як працюватиме економічне бронювання?

Якщо підприємство сплачуватиме 20 000 грн військового збору на місяць за одного працівника, то цього працівника можуть не мобілізувати. Підприємству доведеться сплачувати щороку 240 000 грн (близько $6 000 за нинішнім курсом) за кожного працівника.

Підприємці, які зможуть додатково сплачувати 20 000 грн щомісяця, також будуть звільнені від мобілізації.

Це непопулярне рішення, але його треба ухвалювати - зазначає один з співавторів законопроєкту. Він наводить приклад інженерного підприємства, де "на плечах одного-двох людей тримається вся технологія виробництва". Якщо такого інженера мобілізують, підприємство може стати недієздатним.

Хто зможе отримати бронь?

Підприємство, яке хоче скористатися економічним бронюванням, не повинне мати заборгованості з податків та зборів. Воно зможе забронювати до 50% військовозобов'язаних працівників.

Інший депутат вважає, що закон треба прийняти, хоча він і не буде популярним. Він стверджує, що не існує ідеального варіанту, але законопроект потрібно прийняти.

Альтернативні пропозиції

Поміж основного законопроекту розглядають інші варіанти: звільнення від мобілізації працівників з офіційною зарплатою понад 35 000 грн або забронювання працівників з високою зарплатою та надання відстрочки підприємцям, які сплачуватимуть 20 000 грн військового збору на місяць.

Скільки українців можуть отримати бронь?

За офіційними даними, вже заброньовано 735 000 військовозобов'язаних. Автори законопроекту вважають, що можна буде забронювати ще 600 000. Загалом в Україні від 25 до 60 років є 11 млн чоловік, але частина з них не може бути врахована через окупацію, перебування за кордоном, інвалідність, службу в армії або невизначений статус.

За оцінками депутатів, приблизно 2 млн осіб можна буде призвати, якщо буде заброньовано 1,3-1,4 млн осіб. Однак, експерти висловлюють сумніви у такому оптимістичному розрахунку через нестабільну ситуацію з оплатою податків для бронювання.

Нагадаємо, в Україні підрахували обсяги корупції при "тіньовому бронюванні".

Читайте також: