Заява Фаріон про мову та військових. Нардеп Чернєв звернувся до СБУ

Народний депутат і заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання мовознавиці Ірини Фаріон під час воєнного стану, щоб встановити, чи вчиняла вона кримінальні злочини та вжити заходів для недопущення підривної діяльності. Він опублікував свій заклик у Facebook.

Нардеп заявив, що висловлювання Ірини Фаріон про російськомовних військових у ЗСУ є особливо небезпечними та загрожують національній безпеці України.

Єгор Чернєв вважає, що Фаріон зробила недоречне порівняння між окупантами та українцями, які жертвують своїм життям, захищаючи Україну. Його переконання, що Фаріон, уже довгий час, працює на розкол суспільства та ворожнечу між українцями, особливо підозріло у зв'язку зі її радянським минулим. Учасники війни вважають, що ці дії Фаріон є особливо небезпечними та становлять загрозу національній безпеці України.

Ірина Фаріон висловила думку, що всі військові у ЗСУ мають розмовляти українською мовою, оскільки це питання дисципліни. Вона зазначила, що частина громадян ще не зрозуміла, що мова ЗСУ - українська. За її словами, хто не виконує цю вимогу, допомагає Путіну. Вона закликає повалити це ухиленецьке сміття з країни.

Фаріон також відмовляється приймати російськомовних бійців полку "Азов", які боронили Маріуполь. Проти цього виступив екскомандир полку Максим Жорін.