Закриття пунктів пропуску. Росіяни ажіотажно шукають лазівки до Фінляндії

Фінський уряд планує закрити чотири кордонні пункти пропуску на російському кордоні. Попри те, що 18 листопада рух був заборонений на чотирьох кордонах південно-східної Фінляндії, альтернатив для тих, хто хоче дістатися до Гельсінкі або покинути місто, залишилося мало і всі варіанти незручні.

За інформацією видання Tourdom, громадяни Росії, багато з яких мають подвійне громадянство або ВНЖ, активно обговорюють варіанти проїзду до Фінляндії. Є декілька розмовних чатів, присвячених перетину кордону, інформацію в них ділять між собою українці та росіяни.

Найбільш затребуваним маршрутом є проїзд до Фінляндії через Естонію. Пасажири їдуть автобусом зі Санкт-Петербурга до Таллінна і потім пересуваються поромом до Фінляндії. Але їх потрібно бути дуже уважними щодо часу відправлення, щоб не пропустити автобус або пором. Інакше доведеться заночувати у Таллінні, а також заплатити за готель.

Ще одним варіантом для росіян є переліт літаком до Фінляндії, але це дорогий і тривалий шлях. Пасажирів змушують міняти кілька літаків та літати довгі години перед досягненням місця призначення. Якщо брати, наприклад, найбільш доступний рейс з Санкт-Петербурга до Гельсінкі, вартість його становить приблизно 11 400 грн і триватиме близько 26 годин.

Росіяни також розглядають варіант маршруту через Норвегію. Вони долетять до Мурманська, потім дістануться автобусом до Кіркенеса в Норвегії, після чого полетять до Осло та злітають до Гельсінкі. Цей маршрут може виглядати незручним, але багато мандрівників розглядають його серйозно і порівнюють з іншими варіантами.

Деякі росіяни розраховують на масові трансфери через відкриті кордонні пункти пропуску, проте перевізники вважають це неможливим через великі проблеми з перевезеннями і велику кількість людей, що хочуть перетнути кордон.