Залужний і Буданов готують переворот: росіяни через китайські сайти запустили новий фейк

Україна знову потрапила під фейкову атаку з боку Росії. Цього разу російські пабліки почали поширювати новину про те, що головний командувач Збройних сил України Валерій Залужний та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вступили у змову для проведення "державного перевороту" в Україні. Але цей фейк був швидко розкритий. Про це повідомляє проєкт InfoLight.UA, який бореться з фейками та пропагандою.

За поширенням російських Telegram-каналів, які мають новоросійську спрямованість, Залужний та Буданов стоять на чолі "перевороту". Але ці дані є фальшивими.

InfoLight.UA зазначає, що такі спроби внесення розбрату у військово-політичне керівництво України не є новими. Однак, цього разу особливо цікавою є їхня спроба закордонного "першоджерела". Зокрема, вони вказують на китайський сайт sina.com.cn, але не змогли знайти цю інформацію на сайті. Проте, InfoLight.UA не відкидає можливість, що така інформація все ж може бути правдивою.

Іншим "джерелом" став сайт Asia Times, на який заходять до 2 мільйонів користувачів щомісяця, переважно зі Сполучених Штатів. Там є "новина", але вона розкриває творців цього фейку.

В цій публікації зазначено, що Захід, за допомогою Великої Британії, бажає замінити президента України Володимира Зеленського. Також наводяться думки "Ларі Джонсона", який представляється як відставний офіцер ЦРУ. Проте, гіперпосилання на його слова веде до російського сайту ІА "Спутнік", який контролюється Кремлем.

Тому, можна прийняти, що зловмисники використали внутрішню ситуацію в Україні та напруження між Залужним та Зеленським для створення цього фейку, який має на меті внести розкол в українське суспільство та Збройні сили України. Важливо бути обережними та не поширювати неперевірену інформацію.

Раніше, також було поширено фейкові відеозвернення Залужного, а також створено його фейковий Telegram-канал.