Зарплати в конвертах, податки та страх перед електронним Левіафаном: чому українці рекордно забирають гроші з банків

Українці створюють "катакомбне суспільство", що вийшло з-під радарів держави

Економіст Олексій Кущ повідомив у Facebook про формування "катакомбного суспільства", яке опинилося поза контролем держави. Це суспільство перестає сплачувати податки, забирає гроші з банків та платить лише готівкою.

Останнім часом відбувається масовий зняття коштів з банківських рахунків українців. У січні зняли 27 млрд грн, що стало рекордом. Навіть на початку війни у 2022 році відтік коштів становив лише 14 млрд грн.

Для порівняння: у лютому-травні 2022 року, тобто на початку війни відтік коштів становив лише 14 млрд грн. Тобто війни українці бояться менше "електронного Левіафана", - пише він.

Економіст вважає, що це свідчить про недовіру до електронних фінансових систем. За словами Куща, гривня не обмінюється на долар, але відтік готівки з рахунків в гривні і іноземній валюті становить близько 2,5%. Зняли гроші також й юрособи - відтік склав близько 1,7% або 22 млрд грн.

Тут не тільки податки, а й зарплата "в конвертах" співробітникам, що звільнилися. Сумарно з банків у січні 2024 року "пішло" майже 50 млрд грн або 1,2 млрд євро, - розповів Кущ.