Збільшення фінансування оборони Євросоюзу: дві країни виступили проти

Збільшення фінансування оборони Євросоюзу: дві країни виступили проти

Лідери Німеччини та Нідерландів виступили проти ідеї збільшення витрат на оборону Євросоюзу. Це ускладнює узгодження стратегічного плану на наступні п'ять років, який включає зміцнення безпеки та оборони.

«Збільшення спільних витрат не є прийнятним для Німеччини», - заявив канцлер Шольц.

На саміті ЄС, що проходить в ці дні, лідери були здивовані тим, що Німеччина та Нідерланди не підтримують ідею збільшення витрат на оборону замість обговорення збільшення масштабів та прискорення нарощування оборони.

Деякі лідери також відзначили, що було добре, що Росія та президент України не були присутніми на саміті.

За словами дипломатів, глава уряду Нідерландів Рютте, який стане наступним генеральним секретарем НАТО, блокує будь-який прогрес у фінансуванні. Він проти створення спільного боргу та вимагає чіткої оцінки потреб, поліпшення внутрішнього оборонного ринку та полегшення доступу до капіталу.

Але дипломати вважають, що опозиція Німеччини не зупинить дискусії про зміцнення обороноздатності блоку в умовах вторгнення Росії в Україну та зростання геополітичних ризиків.

На саміті лідери мали домовитися про варіанти фінансування для зміцнення оборонної промисловості. Проте, Німеччина не хоче жодних нових ініціатив, окрім вже узгоджених на попередньому саміті ЄС у березні.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: