Зеленський заявив, що світ – на порозі ядерної війни

 Ця зала бачила багато воєн, але не як активний захисник від агресії. У багатьох випадках тут найгучніший був страх перед війною, останньою війною війною, після якої більше ніхто не збиратиметься в залі Генасамблеї. Третя світова війна розглядалася як ядерна. Інші війни здавалися менш страшними порівняно із загрозою так званих великих держав, які розстрілюють свої ядерні запаси, каже президент України Володимир Зеленський під час промови на засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку 19 вересня. Це його перший виступ наживо у штаб-квартирі ООН із початку повномасштабної війни.

Основною темою промови стали наслідки вторгнення Росії в Україну. Зеленський наголосив, що нині кожна війна може стати останньою. Також він нагадав, що Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу.

 Але історія показує, що найбільше ядерного роззброєння заслуговувала Росія ще в 1990 роках, продовжує Зеленський. І Росія тепер цього заслуговує терористи не мають права володіти ядерною зброєю.

Крім цього, президент зазначив, що Росія використовує ядерну енергетику як зброю:

 Подивіться, що РФ зробила з нашою Запорізькою атомною електростан­цією: обстрілювала її, окупувала й тепер шантажує інших загрозою витоку радіації.

У промові також пролунало, що Росія перетворює на зброю багато інших речей і використовує це не лише проти нашої країни, але й проти інших.

 Існує чимало конвенцій, які обмежують володіння зброєю та її розповсюдження, але не існує реальних обмежень на використання продовольства, енергії й інших речей як зброї, говорить Зеленський. Цим самим глава України підвів до того, що Росія з початку повномасштабної агресії, заблокувала українські чорноморські й азовські морські порти.

 Наші порти на Дунаї досі залишаються мішенню для її ракет і безпілотників. РФ намагається використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання окупації деяких, якщо не всіх, захоп­лених територій. Росія використовує ціни на продовольство як зброю.

Зеленський зауважив, що Україна запустила тимчасовий експортний коридор у Чорному морі та працює над збереженням сухопутних маршрутів.

2 вересня окупанти обстріляли вісім населених пунктів Донеччини, Херсон, Одещину, Кривий Ріг. Унаслідок обстрілу Вугледара двоє людей загинули, ще двоє отримали травми.

4 вересня міністр оборони Олексій Рєзніков подав заяву про відставку. За два дні новим міністром оборони України призначили Рустема Умєрова. Його кандидатуру підтримали 338 народних депутатів.

8 вересня росіяни завдали ракетного удару по Кривому Рогу. Внаслідок атаки загинула одна людина й 74 людей постраждали.

20 вересня вночі російська армія атакувала безпілотниками Кременчук на Полтавщині. Через влучання сталося займання на нафтопереробному заводі.

21 вересня Росія запустила по Україні три групи крилатих ракет, а також атакувала Харків ракетами С-300. У Дарницькому районі Києва постраждали сім людей. Також росіяни завдали ракетного удару по Черкасах. У місті зруйновано будівлю готелю. Виникла пожежа. 11 людей постраждали, з них шестеро у лікарні. Дві людини в тяжкому стані. Окупанти завдали шести ударів по Харкову. Є пошкодження цивільної інфраструктури.

22 вересня окупанти накрили вогнем Херсон. Через влучання ворожих снарядів виникли пожежі в житловому будинку. Від отриманих поранень загинув 25-річний чоловік. За добу до цього противник здійснив 82 обстріли Херсонщини, випустив 383 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА, танків та авіації. Через російську агресію сім людей загинули, ще 12 дістали поранення.

5,831 мільйона українських біженців перебувають у Європі, станом на 12 вересня цього року, за даними управління Верховного комісара ООН. Загалом у світі налічують 6,200 млн біженців з України. Серед країн членів ЄС найбільше українців прийняла Німеччина. Польща на другому місці. Далі йде Чехія