ЗМІ РФ використали МАГАТЕ для звинувачення України в нібито обстрілах ЗАЕС - ISW

ЗМІ РФ використали МАГАТЕ для звинувачення України в нібито обстрілах ЗАЕС - ISW

Інститут вивчення війни заявив про те, що російські державні ЗМІ поширили інформацію про те, що голова МАГАТЕ висловив звинувачення, що Україна обстрілює Запорізьку АЕС. Це робиться з метою прокладання шляху для окупації цієї території.

Зазначається, що 15 червня генеральний директор МАГАТЕ відмовився відвідати Глобальний саміт миру 16-17 червня у Швейцарії, щоб не злити політику з технічними аспектами роботи МАГАТЕ.

Водночас, чиновник дав інтерв'ю кремлівській газеті "Известия", де стверджується, що невідомі особи напали на інспекторів та експертів МАГАТЕ на території Запорізької АЕС та поставили під загрозу безпеку роботи станції.

В інтерв'ю він також заявив, що по АЕС були атаки з боку невідомих безпілотників. За словами голови МАГАТЕ, встановлення винних ускладнюється, оскільки важко визначити місце звідки були запущені дрони або з'ясувати їх походження на підставі уламків.

У інтерв'ю не було зазначено, чи вважає МАГАТЕ, що атаки були здійснені українською або російською військовими, а також не було названо, хто відповідальний за квітневу атаку.

Однак газета "Известия" надала коментар, де заявляється, що атаки 7 квітня спровокували українські сили оборони, що, по суті, приписує голові МАГАТЕ.

"Використання "Известия" інтерв'ю Гроссі, де він акцентує увагу на тому, що МАГАТЕ не може встановити винних в атаках на АЕС, є частиною постійних зусиль Росії над атомною станцією. Мета цього - спроба змусити МАГАТЕ зустрітися з російськими офіційними особами для легалізації окупації Запорізької АЕС, а отже, й українській території, окупованої Росією", - зазначається у звіті ISW.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: