Знайшли пристрій для гри давньої цивілізації

Давній гральний кубик знайшли археологи на території кельтського поселення Самборовіце в Сілезькому воєводстві Польщі.

Він датується II-I століттям до нашої ери і є найдавнішим зі знайдених на території Польщі, пише Arkeonews.

Знахідку називають кульмінацією 11 років розкопок в околицях, які проводилися під керівництвом Яцека Сойди, куратора відділу археології Сілезького музею, у співпраці з доктором Пшемиславом Дуленбою з Вроцлавського університету.

Гральна кістка має прямокутну форму. Її виготовили з кістки чи рогу. На довших гранях було заведено наносити позначки з більшими значеннями, бо вони частіше випадали.

"Однак з цього правила були винятки, і у випадку самборовицького грального кубика сторони були позначені лише двома найвищими значеннями п'ять і шість. Ми не впевнені, чи це була хитрість, чи предмет використовувався для невідомої сьогодні гри", вказав Сойда.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Такі кубики раніше знаходили у Нижній Австрії, Богемії та Моравії. У Самборовицях раніше знаходили керамічні жетони кілька, які могли використовувати для ігор.

Під час цьогорічних польових робіт археологи виявили залишки двох напівземлянок.

"У таких будівлях кельти займалися різними видами ремесел, наприклад, ткацтвом, чавунною та кольоровою металургією, роговарінням, гончарством. Це підтверджено відкриттями попередніх років", сказав Сойда.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.