10 годин: мобільних операторів зобов'язали забезпечити безперервний доступ до зв'язку без світла

Рівень безперервного доступу до зв'язку
Рівень безперервного доступу до зв'язку

Держспецзв'язок вимагає мобільних операторів забезпечити 10 годин роботи мережі без світла.

За даними інформаційного порталу "Хвиля", Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) видалив нові вимоги щодо функціонування базових станцій мобільних операторів під час військового стану.

Тепер оператори повинні забезпечити доступність мобільного зв'язку протягом 10 годин без електропостачання, що є збільшенням у порівнянні зі старими вимогами, де цей час становив 4 години.

Також, до 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій операторів мають бути забезпечені автономним резервним живленням, щоб відповідати новій нормі. Цей показник збільшиться до 70% до 1 листопада, до 80% до 1 грудня і до 100% до кінця січня 2025 року.

Тарифы мобильных операторов, киевстар, vodafone, lifecell, lycamobile

Також, до 1 грудня цього року, не менше 25% базових станцій у кожній області мають бути підключені до генераторів з запасом пального або мати акумуляторні батареї на перші 72 години.

З 1 вересня 2024 року всі об'єкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж, що виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну Інтернет-трафіком, повинні бути підключені до стаціонарних або пересувних електрогенераторів з запасом палива або обладнання, що працюватиме протягом перших 72 годин.

Ці вимоги також поширюються на спеціальні службові вузли, які забезпечують екстрену комунікацію за номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

Прем'єр-міністр Шмигаль розраховує на покращення ситуації в енергетичному секторі.

Читайте також