Адвокат пояснила механізм роботи "реєстру ухилянтів" від мобілізації

Адвокат роз'яснила реєстр ухилянтів мобілізації
Адвокат роз'яснила реєстр ухилянтів мобілізації

Загальна мобілізація в Україні охоплює осіб віком від 18 до 60 років.

Адвокат юридичної компанії Riyako&partners та заступник голови військового комітету Асоціації юристів України Катерина Аніщенко пояснила, як працює реєстр ухилянтів від мобілізації та як потрапити до бази розшуку.

За словами Аніщенко, окремої бази ухилятнів від мобілізації не існує. В Україні діє реєстр "Оберіг", в якому зберігається інформація про військовозобов'язаних осіб. Доступ до цього реєстру мають Міноборони, СБУ та Служба зовнішньої розвідки. Реєстром керують обласні територіальні центри комплектування.

Міністерство внутрішніх справ використовує інформаційно-пошукову систему "Армор", в якій містяться дані про особу, її право керування транспортним засобом та правопорушення.

"Якщо військовозобов'язана особа не з'явилася до ТЦК, її можуть внести до реєстру "Оберіг" з позначкою розшуку. Особа може одночасно бути у двох базах: "Оберіг" і "Армор"", - пояснює адвокат.

Щоб внести особу до реєстру ухилянтів, ТЦК повинен надіслати запит до поліції. Після складання адміністративного правопорушення особу заносять до бази розшуку.

Зазначається, що людина, яка перебуває у цих базах через відсутність на ТЦК, не є злочинцем, оскільки її провина не доведена. Основна мета розшуку - доставка громадян до ТЦК.

Читайте також