Адвокат пояснила наслідки, якщо відмовитися взяти повістку

Адвокат пояснила наслідки, якщо відмовитися взяти повістку

Деякі громадяни України намагаються ухилитися від призову і відмовляються брати повістку. Особа, якій вручається повістка, має право відмовитися від її підпису, але це не скасовує сам факт вручення повістки, пояснила адвокат юридичної компанії RiyakoPartners Катерина Аніщенко.

Відмова від підпису означає, що людина не підтверджує своє ознайомлення з вмістом повістки. Водночас вона не звільняє від відповідальності перед законом або від обов'язку виконати дії, передбачені в повістці. Також відмова може мати додаткові процедурні або правові наслідки, оскільки буде складено акт про відмову, який не позбавить обов'язку.

Законодавство вказує, що важливим є факт передачі повістки особі, а не підпис. Це зроблено для того, щоб запобігти ухиленню від виконання обов'язків, зазначає адвокат.

Водночас, якщо громадянин відмовляється брати повістку від офіційних представників, таких як працівники військового комісаріату або поліції, це також може мати правові наслідки. Така відмова не звільняє від відповідальності перед законом і може призвести до проведення додаткових процедур, а також вплинути на виконання обов'язків, зазначає юрист.

Наслідки від відмови від прийняття повістки залежать від обставин і типу повістки. Наприклад, у випадку мобілізації можуть бути застосовані штрафи, адміністративна або кримінальна відповідальність. Мобілізація триває вже більше року, і кількість осіб, які залучають на службу, залежить від потреб. Що два місяці затверджується новий план щодо мобілізації, повідомляє Рада національної безпеки і оборони України. Повістку можуть вручати як в громадських місцях, так і за місцем проживання громадянина.

Читайте також: