Як кущі малини підготувати до зимівлі: корисні поради

Перед настанням холодів, малина потребує певних умов для успішної зимівлі. Це допоможе розквітнути кущам у наступному сезоні. Поради щодо формування та підв'язки кущів розповідає проект Gazeta.ua.

Якщо не доглядати за малиною, посадка може перетворитися на хащі. Тому варто залишити 4-6 добре розвинених пагонів, вирізати решту і обрати такі, щоб пагони рівномірно займали всю площу навколо куща. Також вони мають бути здоровими, без хвороб та шкідників.

Необхідно видалити зайву поросль і старі гілки під корінь. Після цього кущі можна підв'язати. Для цього існує багато варіантів способів, і кожен городник може обрати найзручніший. Найпоширеніший - коловий метод, коли підв'язують до кілка, що вкопаний в центр куща.

Якщо очікується дуже холодна зима, стебла можна пригнути до землі і притиснути дошками. Таким чином, під сніжним покривом вони легко переживуть навіть сильні морози.

Багато садових рослин потребують підготовки до зими, включаючи обрізку кущів. Однак, в разі полуниці, це може завдати більше шкоди, ніж користі. Прополювання полуниці восени не рекомендується, оскільки це може пошкодити кореневу систему рослини, яка не встигне відновитися до настання морозів.