Як потрапити до бажаної військової частини: можливості для добровольців ЗСУ під час мобілізації

Добровольці ЗСУ під час мобілізації
Добровольці ЗСУ під час мобілізації

Роз'яснення щодо рекрутингу громадян до ЗСУ

Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України надало пояснення щодо процесу рекрутингу громадян, які добровільно зголошуються на призов по мобілізації за письмовими згодами командирів військових частин.

Громадяни України можуть знайти інформацію про вакантні посади через такі онлайн-платформи як "Lobby X", "Work.ua", "Robota.ua" та "OLX робота". Також це можна зробити через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), рекрутингові центри видів (родів) військ, а також центри рекрутингу при ЦНАП.

Після співбесіди з представниками військових частин кандидати можуть отримати письмові згоди (рекомендаційні листи) від командирів військових частин пріоритетного комплектування для призову по мобілізації.

Наступним кроком для добровольця є звернення до ТЦК та СП, де він проходить попередній професійно-психологічний відбір та медичну комісію (ВЛК). Після цього кандидат направляється до навчальних військових частин ЗСУ для проходження базової загальновійськової підготовки.

Варто зазначити, що після завершення підготовки доброволець направляється на військову службу виключно до тих військових частин, які були вказані у письмовій згоді.

Генштаб також повідомив, що надсилає інформацію про військові частини, які визначені пріоритетними для комплектування особовим складом, до ТЦК та СП і навчальних військових частин. Але цей перелік може змінюватися відповідно до клопотань військ та рішень керівництва ЗСУ.

Для військових частин, які мають непріоритетне комплектування, встановлено окремий порядок. Командир такої частини повинен подати клопотання з обґрунтуванням та списками кандидатів до вищого органу військового управління перед наданням письмової згоди відібраним кандидатам. Ці списки узагальнюються та надсилаються до Генерального штабу ЗСУ для отримання дозволу на надання письмової згоди та подальшого призову.

Читайте також