Як позбутися осінньої сонливості – поради сомнолога

Як позбутися осінньої сонливості – поради сомнолога

Сонливість восени може бути ознакою осінньої хандри внаслідок браку кількості сонячного світла. Завдяки сонячному світлу синтезується мелатонін, гормон сну, з серотоніну. Але восени сонячні дні стають коротшими, що призводить до порушення роботи біологічного годинника людини і зменшення вироблення мелатоніну. Також восени зменшується кількість вітаміну D, який виробляється завдяки впливу сонячного світла, що призводить до відчуття млявості, апатії і слабкості.

Осіння сонливість може бути також результатом сезонного афективного розладу (САР), який виникає в один і той же час щороку. Цей розлад забирає енергію і створює поганий настрій. Він починається зазвичай восени або зимою і минає весною або влітку.

У зоні особливого ризику САР перебувають люди з важким депресивним розладом та особи з біполярним порушенням. Ці люди можуть мати симптоми депресії навесні і влітку, але осінню і зимою вони можуть відчувати погіршення настрою та депресію.

Симптоми САР подібні до симптомів депресії: пригнічення, смуток, поганий настрій, втрата цікавості до улюблених справ, занепад сил, млявість, дратівливість, безнадійність, марність, проблеми зі сном, зміна апетиту і проблеми з концентрацією уваги.

САР може спричиняти як безсоння, так і надмірну сонливість. Люди з цим розладом можуть відчувати надмірну сонливість протягом дня і спати довше уночі. Вони також можуть мати неприємні сни.

Для боротьби з осінньою сонливістю та САР рекомендуються світлотерапія, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи, правильний режим сну та харчування, зміна раціону для підвищення енергії, уникання стресу і застосування технік релаксації. Якщо симптоми тривають протягом кількох тижнів і супроводжуються зміною режиму сну і апетиту, думками про самогубство або вдачею до алкоголю, слід звернутися до лікаря для отримання допомоги.

Читайте також: