Як в РФ судять за критику Путіна та висловлювання щодо війни: красномовна статистика

Кількість обвинувачених та засуджених за репресивними статтями у РФ зросла у 2018-2023 роках

Українець Хрущов та епоха Брежнєва не мають стільки обвинувачених та засуджених за репресивними статтями, як сучасна РФ. Про це повідомило видання proekt.media.

За словами видання, на відміну від радянських статей, російські закони використовуються для приховування справжніх мотивів держави. Найпоширенішими статтями сьогодні є "екстремістські" статті, такі як виправдання тероризму, дискредитація армії, заклики до санкцій та поширення фейків.

За цими статтями з 2018 по 2023 роки до російських судів надійшло понад 4,667 справ, в яких було обвинувачено 5,613 осіб. Частина з них вже була засуджена, а решта чекає на своє майбутнє. Кількість виправдань в РФ становить менше 1%.

Путінська влада використовує широкий спектр статей, які нагадують про радянські часи, включаючи зраду, шпигунство та співпрацю з іноземними організаціями. У всіх цих справах винні проходять через російські суди.

Закони, пов'язані зі свободою слова та зборів, застосовуються проти російських громадян

Видання порахувало, що за останні роки було багато випадків притягнення російських громадян до адміністративної відповідальності за статті, пов'язані зі свободою слова, совістю та зборами. Ці цифри порівнюються з радянськими часами, коли понад 105 тис. справ потрапляли до судів.

Таким чином, загальна кількість репресованих у РФ за кримінальними та адміністративними статтями в період з 2018 по 2023 роки становить близько 116 тис. осіб.

Закон про "фейки" про армію швидко прийняли

Закон про поширення "фейків" про російську армію був розглянутий вперше Держдумою РФ ще у 2018 році. Проте, вже на початку 2022 року, його доповнили покаранням за поширення неправдивих відомостей про посольства, прокуратуру, Росгвардію та МНС. Цей закон був прийнятий швидко.

Протягом 2024 року за цією статтею було порушено 273 кримінальних справи, в яких винних вже були засуджені. Пізніше уведено ще сім нових статей про "військову цензуру", за якими пройшло через суди майже 9 тис. осіб.

Російська влада має безліч викликів

Окрім боротьби з противниками у воєнний час, російській владі доводиться вирішувати багато інших проблем. Для цього вони мусили вигадати або відновити старі радянські практики.

У останній час багатьох російських письменників та музикантів засуджено за критику війни в Україні. Зміни до закону про іноземних агентів також призвели до репресій проти противників режиму.