Як зупинити стрімке скорочення населення України: відповідь демографа

Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи, у своєму інтерв'ю "ТСН" зазначив, що для підвищення рівня народжуваності в Україні необхідно створити гідні умови для людей. Зокрема, ефективний ринок праці та достойний рівень заробітної плати мають впливати на рішення щодо бажання мати дітей у сім'ях. Крім того, важливою є можливість отримати якісну медичну допомогу.

Щоб підвищити рівень народжуваності в Україні потрібно виконати найголовніший чинник - створити людям гідні умови життя. Вони мають мати доступ до базових потреб, таких як енергопостачання, вода, тепло, зв'язок і т.д.

За словами Гладуна, війна суттєво погіршила доступ до цих потреб і до соціальної інфраструктури, такої як дитсадки, школи, медичні заклади. Багато з них були зруйновані внаслідок бойових дій, і використання їх у майбутньому викликає багато питань.

Якщо з цим нічого не робити, то чисельність населення в таких регіонах буде шалено скорочуватися.

Олександр Гладун додав, що хоча застосування певних заходів може змінити ситуацію, проте скорочення населення все одно відбуватиметься, хоч і не такими швидкими темпами. Нагадаємо, що Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень, назвала чотири причини скорочення чисельності населення в Україні, та висловила переконання, що демографічні прогнози для країни несприятливі.