"Які антикорупційні успіхи має Україна" - The Financial Times

Думки у британському діловому виданні The Financial Times виконавчої директорки Центру протидії корупції Дарії Каленюк

Понад 500 днів Україна протистоїть неспровокованій російській агресії. Сьогодні увага світу прикута до перебігу її контрнаступу, розпочатого в червні. Водночас у світі зростає інтерес до внутрішньої політики України та функціонування її демократії.

Іноді цей інтерес політизований і потенційно шкідливий для військових зусиль - обговорення корупції в Україні може стати розмінною монетою, коли українські союзники зважують свою майбутню підтримку для опору проти Росії. І все це відбувається в той час, коли ми, українці, потребуємо безумовної військової допомоги від наших американських партнерів та інших країн НАТО.

Російська пропаганда стверджує, що Україна - корумпована держава, в яку не варто інвестувати політичний і фінансовий капітал

Російська пропаганда стверджує, що Україна - корумпована держава, в яку не варто інвестувати політичний і фінансовий капітал. Проте в цей вирішальний момент у своїй новітній історії, в час найбільших ризиків, країні також вдається досягти прогресу в боротьбі з корупцією всередині країни.

Розглянемо деякі останні події. Петиція військового з закликом до президента Володимира Зеленського надати відкритий доступ до декларацій про майно урядовців за 24 год. набрала понад 80 тис. підписів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Тим часом, журналісти-розслідувачі, які працюють в умовах воєнного стану, викрили хабарництво в оборонних закупівлях. Міністра оборони Олексія Резнікова президент змінив після різкої критики щодо його поведінки з цими звинуваченнями.

У травні Всеволод Князєв, голова Верховного суду України, був заарештований незалежним правоохоронним органом за звинуваченням у корупції. У той самий час, коли російські війська обстрілювали мирних жителів, школи і лікарні. Нарешті, кілька днів тому це ж відомство заморозило активи олігарха Ігоря Коломойського в рамках розслідування про розкрадання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Опитування, проведене в червні, показує, що майже 34% українців вважають корупцію в уряді значною загрозою безпеці в найближчі місяці, проти майже 24%, які згадують про ризик використання Росією ядерної зброї. Толерантність до корупції падає зараз, коли її справедливо вважають загрозою національній безпеці.

Кремль тривалий час вважав антикорупційні органи України перешкодою для захоплення країни зсередини

Кремль тривалий час вважав антикорупційні органи України перешкодою для захоплення країни зсередини - як, вірогідно, зробила Росія з Білоруссю, проникнувши в корумповані та авторитарні державні установи безпеки та оборони.

Не дивно, що Володимир Путін згадав про антикорупційні інститути та судову реформу у своїй промові 21 лютого минулого року, безпосередньо перед вторгненням. Не зумівши встановити контроль над Україною зсередини, Путін вирішив знищити її військовим шляхом.

Недавні корупційні скандали в Україні слід розглядати як ознаку того, що внутрішні системи стримувань і противаг добре функціонують у суспільстві, яке стикається з життєвими викликами. Такі епізоди не повинні розглядатися як причина для припинення сприяння українському опору російській агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Навпаки, викриваючи та борючись із корупцією під час війни, Україна демонструє свою вдячність за фінансову та військову допомогу, яку отримує від міжнародного співтовариства. Урядовці, які не виявляють такої поваги, рано чи пізно втратять свої посади під тиском суспільства.

Протягом наступних місяців будуть докладатись зусилля, підтримувані, а іноді й підбурювані Кремлем, щоб підірвати міжнародну репутацію України та показати її як одну з найбільш корумпованих країн у світі. Я боюся, що наша тема можемо стати політичним футболом на наступних президентських виборах у США. Але я також вірю, що більшість американців підтримують нас у нашій боротьбі за фундаментальні демократичні цінності проти російського Голіафа.

Переклад Gazeta.ua