Які продукти слід вживати, якщо ви страждаєте від безсоння

Згідно зі статистикою, понад 10% населення розвинених країн страждає від безсоння, а кожен другий дорослий має один або кілька симптомів порушень сну. Такі дані наводить Міністерство охорони здоров'я в Telegram.

Вплив дефіциту сну може проявитися на настрої, розумовій активності, пам'яті, імунній системі, рівні стресу та навіть ожирінні.

Хоча якби була українська статистика, вона б, напевно, була ще гіршою. Після 24 лютого 2022 року, можуть похвалитися відсутністю розладів сну лише 10% українців, уточнюється у повідомленні.

Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України та консультант з громадського здоров'я МОЗ України, розповів про різні продукти, які допомагають поліпшити сон та загальний стан здоров'я.

Є продукти та напої, які можна споживати за 2-3 години до сну, щоб отримати користь для сну. Наприклад, їжа з високим вмістом клітковини та низьким вмістом насичених жирів і простих вуглеводів сприяють глибокому сну і відновленню організму. Також деякі продукти впливають на рівень серотоніну, гормону, який сприяє здоровому сну разом з вітамінами B6, B12 і фолієвою кислотою.

Щоб покращити сон, рекомендується споживати такі продукти: цільнозерновий хліб, макаронні вироби, крекери та коричневий рис; нежирний сир, курка, індичка та риба, які містять амінокислоту триптофан; яєчні білки, соєві боби і гарбузові насіння, також містять триптофан; горіхи, такі як волоські, мигдаль, кеш'ю і фісташки, корисні для серця; продукти з магнієм, такі як листова зелень (шпинат, горіхи, насіння), авокадо та чорна квасоля. З напоїв рекомендується трав'яний чай або тепле молоко, а також свіжі трави, такі як шавлій і базилік, які знижують напругу і сприяють сну.

Натомість перед сном не рекомендується споживати такі продукти: звичайний хліб, макаронні вироби, солодощі, випічка (особливо з простими вуглеводами); жирні сири та смажена риба, оскільки вони довше перетравлюються; продукти з насиченими жирами та трансжирами, такі як картопля фрі, чіпси та інші закуски з високим рівнем жирів; напої з кофеїном; чорний та червоний перець, які мають збудливу дію.

Також важливо враховувати, що кальцій є необхідним для організму, особливо для жінок старше 50 років та чоловіків старше 70 років. Найбільше кальцію не містять молочні продукти, як вважають багато людей, - його найбільше містять інші продукти.