Американські аналітики назвали "замовника" вбивства Пригожина

Учора російський диктатор Володимир Путін, імовірно, наказав військовому командуванню РФ збити літак із ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Без схвалення Путіна Пригожина б не ліквідували, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Вся російська політична сфера і безпека розглядали подальше виживання Пригожина після повстання ПВК "Вагнер" у червні. Але сам Путін міг дійти висновку, що вже достатньо відокремив Пригожина від ПВК "Вагнер", і може ліквідувати його, не перетворюючи на мученика для бойовиків угрупування. Деякі командири "вагнерівців" нещодавно зрадили цю організацію заради ПВК "Редут", пов'язаної з Міноборони РФ", йдеться у повідомленні.

Крім того, Путін міг вирішити, що Пригожин перейшов заздалегідь встановлену "червону лінію", намагаючись зберегти доступ ПВК "Вагнер" до операцій в Африці.

"Путін, Пригожин і Олександр Лукашенко, можливо, включили в угоду домовленність, яка поклала край повстанню ПВК "Вагнер", але вимагала від Пригожина обмежити присутність його та "вагнерівців" у ЗМІ й згорнути операції в Африці", йдеться у свіжому звіті.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Путін, можливо, вирішив, що Пригожин порушив достатню кількість аспектів чи всі заздалегідь встановлені домовленості. Експерти ISW у своєму звіті зазначили, що робитимуть свої оцінки, виходячи з припущення, що Путін "замовив" убивство Пригожина, якщо не з'являться докази зворотного.

Також аналітики додають, що Путін уже якийсь час мав намір стратити Пригожина. Звісно, збиття літака ватажка "вагнерівців" 23 серпня могло бути випадковим збігом, але такий варіант в Інституті вивчення війни називають малоймовірним.

"Наказ Путіна російському Міноборони збити літак Пригожина, швидше за все, є публічною спробою відновити своє панування і помститися за приниження, яке збройне повстання ПВК "Вагнер" 24 червня завдало диктатору та російському Міноборони", пояснили аналітики.

У Кремлі знімають відповідальність із Путіна за вбивство Пригожина. Росавіація створила спеціальну комісію для розслідування технічного стану літака, що розбився, метеорологічних умов на маршруті польоту, а також роботи диспетчерських служб і наземного радіообладнання.

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за звинуваченням у порушенні правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту. Слідком може обрати "помилковий" запуск систем ППО як основну версію події, враховуючи заявлені про удари українських безпілотників по Москві.

Аварія літака, швидше за все, буде подана як терористичний акт, що стався на борту. Депутат Держдуми Росії Євген Попов уже озвучив цю версію в російських ЗМІ.

В Тверській області РФ 23 серпня розбився бізнес-джет ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Загинули всі пасажири.

Серед них був і Євген Пригожин, повідомила вчора Росавіація.