Американський генерал звинуватив США у недостатньо швидкому контрнаступі

У повільному просуванні українських військ винуваті Сполучені Штати Америки.

Генерал США у відставці Марк Арнольд вказав, що українцям не вистачає мобільності для прориву мінних полів і загороджень, передає The Washington Post.

"Механізовані піхотні і бронетанкові батальйони армії США мають у кожній ротній команді танки з лопатями протитанкових мін і важкі катки. В українців цього немає", зазначив він.

Не вистачає українській армії й іншої техніки.

"Якщо додати всі бойові машини "Бредлі", танки "Леопард-2" і "Челленджер-2" та інше обладнання, українці могли укомплектувати тільки одну бригаду. Тільки шість батальйонів з приблизно 350 батальйонів Сухопутних військ пройшли загальновійськову підготовку в НАТО", вказав Арнольд.

Україна не має переваги в повітрі. У багатьох випадках російські ударні вертольоти атакували українські бронетанкові підрозділи, які намагалися розмінувати мінні поля. Це теж сповільнило наступ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Американським військовим було б важко домогтися набагато кращих результатів без панування в повітрі і артилерійських систем великої дальності. Отже, я задоволений прогресом, який українці продемонстрували на сьогодні", наголосив він.

Арнольд відкинув критику з боку Пентагону, що занадто багато українських ресурсів переправили у Бахмут на сході. Наступ там не вимагав великих обсягів механізованої техніки. Він вказав, що "українські операції в різних географічних регіонах необхідні для зв'язування російських військових ресурсів і захисту українських територій на північному сході".

"Західна підготовка українських військових за останні 15 місяців складалася з 85 відсотків базової підготовки, 5 відсотків підготовки командирів невеликих підрозділів і 10 відсотків підготовки батальйонів. Ці зусилля підготували менше ніж 5 відсотків Сухопутних військ України і майже не було офіцерів рівня батальйону і вище", додав генерал.

Він вважає, що варто найняти відставних західних офіцерів для навчання бригад на території України. Це пришвидшить просування.

Українські війська звільнили Роботине Пологівського району Запорізької області. ЗСУ просуваються далі, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Попри шалений опір ворога, українські війська просуваються у бік Новопрокопівки та Очеретуватого.