Артур Конан Дойль видав про детектива Холмса дев'ять книжок

Артур Конан Дойль  видав про детектива Холмса дев'ять книжок
  • 14 жовтня 1892 року журнал The Strand Magazine випустив збірку "Пригоди Шерлока Холмса" авторства Артура Конана Дойля. У Великій Британії вийшло 10 тис. примірників, а в США - ще 4,5 тис.
  • Редактор лондонського журналу, Гербер Сміт, відзначив, що це робота найвизначнішого автора короткої прози з часів Едґара Аллана По. Кожного місяця протягом року журнал публікував одне оповідання Дойля, що призвело до зростання тиражу та доходів видання. Редакція платила авторові 1,6 тис. фунтів стерлінгів на рік, що, в перерахунку на сьогоднішні гроші, складає $1,35 млн.
  • Саме завдяки цьому гонорару Дойль став одним із найвищеоплачуваних письменників у світі, випередивши свою лікарську практику у п'ять разів.
  • Сер Артур Конан Дойль народився в Единбурзі, Шотландія. Він почав писати наприкінці 1870-х років, коли навчався в місцевому університеті. У своєму оповіданні "Етюд у багряних тонах", вперше опублікованому в цій збірці, згадується про Шерлока Холмса.

Пізніше автор розповів, що прототипом Холмса був професор Джозеф Белл з Единбурзького університету. В своїй лікарській практиці він здатний був, лише зі швидкого огляду пацієнта, визначити його хворобу, професію та характер, що вразило автора.

Холмса відрізняли його високий зріст, гострий погляд і тонкий ніс, що надавали йому характеру. Доктор Джон Ватсон, друг Холмса, з описом квадратного підборіддя та рішучого характеру описував його зовнішність. Більшість розповідей у "Пригодах Шерлока Холмса" ведеться саме від імені доктора Ватсона.

  • Артур Конан Дойль написав дев'ять книжок про Шерлока Холмса, серед яких чотири романи та п'ять збірок, в яких міститься 56 оповідань про детектива.
  • Твори Дойля про Холмса були перекладені на 76 мов світу.
  • Письменник помер 7 липня 1930 року.

Читайте також: